Bilanț tandru de stagiune
Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” și-a încheiat cu succes stagiunea cu numărul LXXIX, o stagiune plină de profesionalism uman și magie artistică. Și de această dată, păpușile noastre au prins viață în mâinile iscusite ale păpușarilor, aducând pe scenă povești nemuritoare și personaje de neuitat.
Venim cu o trecere în revistă a evenimentelor noastre memorabile:
– Am demarat un proiect educațional transfrontalier “Licuricii suntem noi”, program din care au făcut parte 6 instituții de învățământ din Republica Moldova și 3 din România.
– Am elaborat programul „Licuricii de seară”, un proiect teatral durabil, inițiat prin spectacolul cu păpuși pentru maturi „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, regia Mihai Țărnă;
– In cadrul Galei Premiilor UNITEM, ediția a XXIII-a, ne-am bucurat de Premiul special pentru inițierea deosebitului program „Licuricii de seara’’ și pentru promovarea teatrului de păpuși pentru adulți – Ala Toma (Director);
– Ne-a onorat și Premiul pentru cel mai bun spectacol în Teatrul de Păpuși, reprezentația „O NOAPTE FURTUNOASĂ” de I. L. Caragiale, regie Mihai Țărnă;
– Am primit cu gratitudine Premiul pentru cel mai bun actor în Teatrul de Păpuși: Nina Lefter, Maestru în Artă, pentru rolul Veta în spectacolul ,,O NOAPTE FURTUNOASĂ” de I. L. Caragiale, regie Mihai Țărnă.
– Ne-a onorat Premiul pentru cea mai bună creație muzicală: Alexandru Dicusar, Maestru în Artă, spectacolul „O NOAPTE FURTUNOASĂ” de I. L. Caragiale, regie Mihai Țărnă;
– Ne-a dat aripi Premiul „Titus JUCOV” – Irina Boiarchina, Maestru în Artă;
– Ne-a motivat să excelăm Premiul pentru Excelență – Svetlana Radu, Maestru în Artă;
– Ne-a încurajat Premiul Senatului UNITEM pentru actorie – Ion Turculeț, Maestru al scenei;
– Ne-a inspirat Premiul „Ion PUIU” – Galina Molotov, pictor – scenograf;
– Ne-a încântat Premiul Omul din Culise – Vladimir Baba, pictor – păpușar. Diplomă de gratitudine în semn recunoștință;
– Am realizat cu mult avânt două premiere în ajunul sărbătorilor de iarnă: “Dragonașul cel isteț” (regizor A. Graur) și “Nihao Dracoșa” (regizor S. Radu).
– Ne-a mobilizat organizarea spectacolului în limbile română și ucraineană: “Caleidoscopul dorințelor”, dedicat Zilei Internaționale a Limbii Materne;
– În parteneriat cu Ministerul Culturii și Programul Educațional „Pas cu Pas”, am implementat în a III-a decadă a lunii octombrie, cu participarea familiilor de refugiați din Ucraina, dar și a familiilor din Moldova, manifestări cultural-distractive cu genericul “Страшно красивый праздник Осень” (Haloween). Au fost evenimente care ne-au făcut să înțelegem încă o dată: arta marionetelor e despre mișcarea sufletului, în primul rând;
– Am purces la citirea Legendei Mărțișorului în limbile română și ucraineană, în cadrul proiectului „Mărțișor în toată țara”. Noi știm că lucrurile citite împreună sunt creative și ajută să ne consolidăm ca grupuri de ființe umane;
– Am participat la cea de-a XXX-a ediție a Festivalului Internațional de Animație “Guliver”, în perioada 20-25 mai, în orașul Galați, România. A fost un forum artistic de cel mai înalt nivel unde artiștii – LICURICI au excelat!
– Am participat la Festivalul Românesc de Animație pentru Copii ediția a III-a.
– Echipa Teatrului de Păpuși “Licurici” s-a solidarizat cu refugiații din Ucraina și pentru susținerea lor morală, începând cu 1 martie 2022 teatrul găzduiește două centre pentru refugiați, unde zilnic în jur de 200 de copii participă la activitățile recreativ-dezvoltative ale centrului.
– Am organizat în cadrul proiectului „Răspuns la criza umanitară din Ucraina”, realizat atelierul de confecționare a mărțișoarelor, unde copiii ucraineni și cei din Moldova au confecționat mărțișoare în semn de pace și prietenie. Acest eveniment a avut drept scop revigorarea practicilor asociate Zilelor Mărțișorului, înscrise în lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.
– În cadrul Campaniei Naționale „Să citim împreună”, Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” a organizat evenimentul „Licuricii citesc” unde copiilor le-a citit chiar mascota teatrului: păpușa Licurici .
– Am inițiat programe de colaborare în cadrul proiectului de mobilitate și studiu „Erasmus+”. Mobilitatea academică este despre networking și formare profesională. Apreciem dorința de a învăța;
– Am montat spectacolul „Balada celor 5 motănași” după Ion Druță, regia Dana Strungaru. Un eveniment teatral remarcat de critici și de public. Asta ne-a adus multă motivație profesională!
– De Ziua Internațională a Copiilor, actorii Teatrului Republican de Păpuși „Licurici” au organizat activități artistice, prezentând cu drag și dăruire spectacole în mai multe locații din Republica Moldova.
– A fost organizată expoziția elevilor Academiei de Pictură „Start Art” cu genericul „Lumea basmelor în culori”, unde au fost desenate păpușile din cele mai îndrăgite spectacole ale Teatrului Republican de Păpuși „Licurici”. O galerie plastică a marionetelor noastre memorabile!
– De Ziua Internațională a Copiilor, actorii Teatrului Republican de Păpuși „Licurici” au avut un șir de activități artistice, prezentând din nou spectacole în mai multe locații din RM. Este și o modalitate de a populariza teatrul, în general, și arta păpușărească, în special.
– În cadrul proiectului „Hai acasă de Crăciun”, am vizitat peste 12 centre de plasament temporar al copiilor în situație de risc. Copiii sunt viitorul țării. Sunt punctul ei strategic.
– La finele stagiunii am prezentat premiera spectacolului în limba ucraineană „Попелюшко”. O Cenușăreasă harnică ce ne invită să revenim toamna în sala de spectacole, alături de păpușile scenei și privirile pline de curiozitate ale copiilor care ne urmăresc.
Srimați colegi, acum, la finalul acestei stagiuni, vreau să vă mulțumesc tuturor pentru contribuția voastră neprețuită. Fiecare efort individual a fost esențial pentru succesul nostru colectiv.
Am luminat, am adus luciul artei, am strălucit cu luminițele noastre de LICURICI și de această dată!